Nye Vægge - Forarbejdet på nye gipsvægge

Forarbejde på en ny gipsvæg

Gipsvægge er gode at bruge til at lave nye skillevægge, der senere hen kan rives ned uden det store besvær. Det er dog vigtigt at give den nye væg en korrekt førbehandling, når den er sat op, inden der kan tapetseres og males.

Man starter med at dække gulvet med Afdækningspap 135 gr 1 x 30 m, som fastgøres i kanterne med Afdækningstape 50 mm x 50 m.

Derefter sættes der Maleremse selvklæb 50 x 90mm i alle samlinger, vandret og lodret.

Derefter skal væggene spartles over alle samlinger med Let- Grov sandspartel 2-3 gange, alt efter lag tykkelsen, og efter hvad du vil beklæde væggene med.

Hvis du spartler væggene 2 gang, anbefaler Malerlager evt. grov struktur-tapet eller grov mønster-væv. Til vægge, som er spartlet 3 gange, anbefales evt. finere tapeter, finere vævtyper og filt.

Dernæst skal der slibes. Malerlager anbefaler, at man benytter Hiflex rød slib k 100. 2,5 x 100 mm. (100 er det antal korn der er pr cm2) Væggen skal slibes, til den er helt glat.

Sandpapiret kan monteres på en vægsliber, som der så kan monteres et skaft forlænger på 1m - 2 m.

Efter slibning skal den nye væg støves godt af med en Støvekost X-tra eller pensel. Brug gerne en stor fejekost for at gøre arbejdet nemmere.

Når væggen er fri for støv, skal den grundes med en Acryl grunder mikrodispers, for at malingen binder på væggen. Du bør fortynde din grunder med vand, i fordelingen 5 liter grunder til 1 liter vand. Dette er, for at væggen ikke kommer til at skinne, hvorved man opnår en næsten glaslignende overflade, som ikke er ønskelig ved påbegyndelse af malerarbejdet.

Grunderen påføres en enkelt gang, og herefter skal væggen tørre i 4-6 timer, før malingen kan påføres.

Malerlager anbefaler, at man benytter Acryl grunder med mikrodispers, som påføres med en stor pensel, gerne en Halvanstryger på 140 x 40 mm + rullespand.

Malerlager anbefaler at der anvendes en støvmaske hver gang der slibes, for at hinder støvpartikler i at komme ned i lungerene.

Se også guiden for opsættelse af væv/filt og tapet eller udførelse af malerarbejde.