Hvilken træbeskyttelse skal jeg vælge?

 

Indholdsfortegnelse: 

  • Oliebaseret eller vandfortyndet træbeskyttelse
  • Transparent, halvdækkende eller heldækkende træbeskyttelse?
  • Måske verdens bedste træbeskyttelse


Står du og skal male udendørs træværk og er du i tvivl om hvilken type af træbeskyttelse du skal bruge?

 

Læs denne guide, hvor vi gennemgår de forskellige former for træbeskyttelse samt deres fordele og egenskaber.

 

Læs meget mere om transparent, halvdækkende og heldækkende træbeskyttelse lige her. 

 

 
 

Oliebaseret eller vandfortyndet træbeskyttelse

 

Inden for træbeskyttelse findes der overordnet to forskellige typer; vandfortyndbar/vandig eller oliebaseret. 

 

Men hvorfor bruge den ene frem for den anden? Kort fortalt er oliebaseret træbeskyttelse fortyndet med terpentin, og den vandige er fortyndet med vand.

 

Derfor skal efterfølgende rengøring af oliebaseret træbeskyttelse ske med terpentin, og efterfølgende rengøring af den vandfortyndbare træbeskyttelse ske med vand.

 

For dig har det den betydning, at den oliebaserede træbeskyttelse er mindre følsom over for temperaturer og kan derfor påføres i en længere periode end den vandfortyndbare.

 

Når du arbejder med oliebaseret træbeskyttelse frigives der terpentindampe. Når vi taler om heldækkende træbeskyttelse (læs mere om transparent, halvdækkende og heldækkende træbeskyttelse herunder) sælges der i dag mere vandforbart end oliebaseret.

 

Den vandfortyndbare heldækkende træbeskyttelse indeholder ikke terpentin, og giver derfor et bedre arbejdsmiljø, for dig som bruger det.

 

Desuden har den vandfortyndbare træbeskyttelse acryl som bindemiddel, hvilket giver en fantastisk lysægthed og holder rigtig godt på farven.

 

 
 
 
 

 

Der går rygter om, at du ikke kan skifte fra oliebaseret til vandfortyndbar eller omvendt.

Men er det flere år siden, at du har givet dit træværk beskyttelse, kan du altså sagtens skifte fra det ene til det andet!

 

Når man taler om at træbeskyttelse er oliebaseret eller vandfortyndbar, så refererer det til beskyttelsens tekniske sammensætning. En heldækkende træbeskyttelse giver træet den bedste beskyttelse mod vind og vejr.  

 

Udover oliebaseret eller vandfortyndbar, så deles træbeskyttelse om i tre kategorier, som refererer til beskyttelsens udseende og egenskaber.

 

Alt efter om du vælger transparent, halvdækkende og heldækkende træbeskyttelse, får du vidt forskellige udtryk på dit træværk.

 

De tre typer har desuden forskellige egenskaber og fordele, som du kan læse meget mere om længere nede.

 

 
 

Transparent, halvdækkende eller heldækkende træbeskyttelse?

 

 
 

Transparent træbeskyttelse


Transparent træbeskyttelse som navnet afslører, er denne træbeskyttelse transparent og træets naturlige åretegninger og struktur vil være synligt.

Træbeskyttelsen trænger ind i træet, og der dannes en film på træets overflade, som skaber en vandafvisende hinde.

Den transparente træbeskyttelse kan tones i forskellige farver, alt efter hvilket udtryk du ønsker på dit træværk.

Selvom du toner en transparent beskyttelse, vil du altid kunne se åretegninger i gennem.

Den transparente træbeskyttelse er specielt egnet til steder, hvor træet skal beskyttes godt, og hvor du ønsker, at bevare træets naturlige udseende.

Denne træbeskyttelse fremhæver træværkets naturlige struktur og åretegninger.

 
 
 
 


Halvdækkende træbeskyttelse


Halvdækkende træbeskyttelse B3 555 fra Beck & Jørgensen er en thixotropisk oliebaseret beskyttelse, som trænger godt ind og beskytter træet, samtidig med at der dannes en film på træets overflade.

Filmen beskytter mod solens UV-stråler, vind og vejr.


Når du anvender denne variant af træbeskyttelse, vil træets struktur og åretegninger stadig være synlige, dog i mindre grad, end hvis du bruger transparent beskyttelse.


Den halvdækkende variant kan tones i mange farver, og er især god til facader, gavle og hegn, hvor du stadig ønsker at man skal kunne fornemme træets åretegning igennem malingen.

 
 
 
 


Heldækkende træbeskyttelse


Ved at bruge en heldækkende træbeskyttelse, får du den mest effektive beskyttelse af dit træværk.

Beskyttelsen kan tones i alverdens farver, og dækker fuldstændig farven på træet og træets åretegninger.


Forestil dig et typisk svensk sommerhus, hvor træværket er malet med en dækkende maling - her er typisk anvendt heldækkende træbeskyttelse.

Strukturen i træet vil stadig være synligt, men træets farve og åretegninger vil være dækket.

Det gør træværket meget modstandsdygtigt overfor solens UV-stråler og andre vejrpåvirkninger.

Holdbarheden på beskyttelsen, set i forhold til de andre varianter, er væsentligt længere, og du skal derfor ikke behandle dit træværk så ofte.

Levetiden på vores træbeskyttelse er op til 10-12 år, alt efter træværkets stand og vejrforhold.

Denne type beskyttelse bruges ofte på huse, skure og træværk, hvor der ønskes en bestemt farve.

Hos Malerlager har vi to forskellige varianter af heldækkende træbeskyttelse.

Vi har heldækkende træbeskyttelse B3 755 fra Beck & Jørgensen, der indeholder olie, som trænger godt ned i træet, og acryl som danner en beskyttende film på træets overflade.

Denne variant indeholder en fungicid, som er et svampedræbende middel, som bekæmper svampeinfektioner i træværket.

Beskyttelsen er udviklet med en god farveægthed, hvorfor du får et holdbart resultat, der er flot i mange år.

 
 
 
 


Måske verdens bedste træbeskyttelse

 

Er du på jagt efter træbeskyttelse der holder i ekstra mange år?

Se Caparol’s heldækkende træbeskyttelse Carat, der indeholder en patenteret teknologi, som giver beskyttelsen selvrensende egenskaber, hvilket gør at træværket holder sig ekstra flot i mange år.


Denne variant er specielt udviklet til vejrforholdene i Skandinavien og giver dit træværk noget af markedets bedste beskyttelse.

Caparol Carat har en ekstrem god dækkeevne og er endda meget let at arbejde med. Den heldækkende træbeskyttelse trænger godt ned i træet, og danner en meget robust overflade, der både er fleksibel og elastisk.

Som bruger giver det dig et flot resultat som holder i mange år. Caparol Carat kan tones i alverdens farver, så du kan få nøjagtige farve, du ønsker på dit træværk.

Denne beskyttelse er vandfortyndbar, hvorfor efterfølgende rengøring af pensler, hænder og malergrej kan gøres med vand.

 

Relaterede artikler

Forarbejde og maling af fodlister, dørkarme eller paneler
  Forarbejde og maling af fodlister, dørkarme eller paneler     Mangler du tips til maling af fodlister, paneler eller dørkarme?    Så har vi i det følgende indlæg udarbejdet en nem guide til formålet.    Indholdsfortegnelse Sådan gør du dine fodlister, paneler og karme smukke igen Før du går i gang med at male  Maling af fodlister, paneler og karme med PU-emaille        Sådan gør du dine fodlister, paneler og karme smukke igen ..
Sådan bruger du udendørs træbeskyttelse
  Sådan bruger du udendørs træbeskyttelse Indholdsfortegnelse:  Hvordan påføres træbeskyttelse  Sådan påføres træbeskyttelse  Hvornår giver jeg træet træbeskyttelse?    Træbeskyttelse giver din træværk de allerbedste vilkår for et langt og holdbart liv. Men hvornår skal træværket behandles og hvilken træbeskyttelse skal du bruge? Læs denne guide, hvor vi beskriver hvordan, hvorfor og med hvilke produkter, du eksempel..
Sådan giver du træbeskyttelse til din terrasse
      Sådan giver du træbeskyttelse til din terrasse   Indholdsfortegnelse:  Fjern alger på træterassen  Forbered terassen til træbeskyttelse  Behandling af træterasse   Der er forår i luften, og din træterrasse trænger til en ordentlig omgang. Benyt dig af årstidens milde vejr og få gjort noget ved terrassens trætte udtryk ovenpå en hård vinter.   Måske er din terrasse af træ fyldt med grønne alger, der både er gri..
Sådan giver du træbeskyttelse til dine havemøbler
  Sådan giver du træbeskyttelse til dine havemøbler   Indholdsfortegnelse: Hvorfor skal jeg bruge træbeskyttelse?  Påføring af træbeskyttelse    Trænger dine havemøbler til en kærlig hånd? Her får du en udførlig guide til, hvordan du bedst muligt passer på dine havemøbler.   Ved at pleje dine havemøbler med træbeskyttelse, kan du bedre beskytte dem fra det ellers usikre danske sommervejr.   En af de store fordele ved at bruge træ..