Hvilken træbeskyttelse skal jeg vælge?


Står du og skal male udendørs træværk og er du i tvivl om hvilken type af træbeskyttelse du skal bruge? Læs denne guide, hvor vi gennemgår de forskellige former for træbeskyttelse samt deres fordele og egenskaber. Læs meget mere om transparent, halvdækkende og heldækkende træbeskyttelse lige her. 

 


 

Oliebaseret eller vandfortyndet træbeskyttelse

Inden for træbeskyttelse findes der overordnet to forskellige typer; vandfortyndbar/vandig eller oliebaseret. Men hvorfor bruge den ene frem for den anden? Kort fortalt er oliebaseret træbeskyttelse fortyndet med terpentin, og den vandige er fortyndet med vand. Derfor skal efterfølgende rengøring af oliebaseret træbeskyttelse ske med terpentin, og efterfølgende rengøring af den vandfortyndbare træbeskyttelse ske med vand. En oliebaseret træbeskyttelse er ældre end den vandfortyndbare, og derfor den der blev brugt mest før i tiden. For dig har det den betydning, at den oliebaserede træbeskyttelse er mindre følsom over for temperaturer og kan derfor påføres i en længere periode end den vandfortyndbare. Når du arbejder med oliebaseret træbeskyttelse frigives der terpentindampe. Når vi taler om heldækkende træbeskyttelse (læs mere om transparent, halvdækkende og heldækkende træbeskyttelse herunder) sælges der i dag mere vandforbart end oliebaseret. Den vandfortyndbare heldækkende træbeskyttelse indeholder ikke terpentin, og giver derfor et bedre arbejdsmiljø, for dig som bruger det. Desuden har den vandfortyndbare træbeskyttelse acryl som bindemiddel, hvilket giver en fantastisk lysægthed og holder rigtig godt på farven.

 

 

Der går rygter om, at du ikke kan skifte fra oliebaseret til vandfortyndbar eller omvendt. Men er det flere år siden, at du har givet dit træværk beskyttelse, kan du altså sagtens skifte fra det ene til det andet!

 

Når man taler om at træbeskyttelse er oliebaseret eller vandfortyndbar, så refererer det til beskyttelsens tekniske sammensætning. Udover oliebaseret eller vandfortyndbar, så deles træbeskyttelse om i tre kategorier, som refererer til beskyttelsens udseende og egenskaber. Alt efter om du vælger transparent, halvdækkende og heldækkende træbeskyttelse, får du vidt forskellige udtryk på dit træværk. De tre typer har desuden forskellige egenskaber og fordele, som du kan læse meget mere om længere nede.

 

 

En orange facade i træ
En heldækkende træbeskyttelse giver træet den bedste beskyttelse mod vind og vejr.

 

Transparent, halvdækkende eller heldækkende træbeskyttelse?

 

Transparent træbeskyttelse


Transparent træbeskyttelse som navnet afslører, er denne træbeskyttelse transparent og træets naturlige åretegninger og struktur vil være synligt. Træbeskyttelsen trænger ind i træet, og der dannes en film på træets overflade, som skaber en vandafvisende hinde. Den transparente træbeskyttelse kan tones i forskellige farver, alt efter hvilket udtryk du ønsker på dit træværk. Selvom du toner en transparent beskyttelse, vil du altid kunne se åretegninger i gennem. Den transparente træbeskyttelse er specielt egnet til steder, hvor træet skal beskyttes godt, og hvor du ønsker, at bevare træets naturlige udseende. Denne træbeskyttelse fremhæver træværkets naturlige struktur og åretegninger. 

 


Transparent træbeskyttelse giver træet beskyttelse, men bevarer samtidig træets naturlige udseende med åretegninger. 

 

Halvdækkende træbeskyttelse


Halvdækkende træbeskyttelse B3 555 fra Beck & Jørgensen er en thixotropisk oliebaseret beskyttelse, som trænger godt ind og beskytter træet, samtidig med at der dannes en film på træets overflade. Filmen beskytter mod solens UV-stråler, vind og vejr. Når du anvender denne variant af træbeskyttelse, vil træets struktur og åretegninger stadig være synlige, dog i mindre grad, end hvis du bruger transparent beskyttelse. Den halvdækkende variant kan tones i mange farver, og er især god til facader, gavle og hegn, hvor du stadig ønsker at man skal kunne fornemme træets åretegning igennem malingen.


En halvdækkende træbeskyttelse kan tones i flere farver, men det vil stadig være muligt at ane træets naturlige udseende igennem beskyttelsen.

 

 

Heldækkende træbeskyttelse


Ved at bruge en heldækkende træbeskyttelse, får du den mest effektive beskyttelse af dit træværk. Beskyttelsen kan tones i alverdens farver, og dækker fuldstændig farven på træet og træets åretegninger. Forestil dig et typisk svensk sommerhus, hvor træværket er malet med en dækkende maling - her er typisk anvendt heldækkende træbeskyttelse. Strukturen i træet vil stadig være synligt, men træets farve og åretegninger vil være dækket. Det gør træværket meget modstandsdygtigt overfor solens UV-stråler og andre vejrpåvirkninger. Holdbarheden på beskyttelsen, set i forhold til de andre varianter, er væsentligt længere, og du skal derfor ikke behandle dit træværk så ofte. Levetiden på vores træbeskyttelse er op til 10-12 år, alt efter træværkets stand og vejrforhold. Denne type beskyttelse bruges ofte på huse, skure og træværk, hvor der ønskes en bestemt farve. Hos Malerlager har vi to forskellige varianter af heldækkende træbeskyttelse. Vi har heldækkende træbeskyttelse B3 755 fra Beck & Jørgensen, der indeholder olie, som trænger godt ned i træet, og acryl som danner en beskyttende film på træets overflade. Denne variant indeholder en fungicid, som er et svampedræbende middel, som bekæmper svampeinfektioner i træværket. Beskyttelsen er udviklet med en god farveægthed, hvorfor du får et holdbart resultat, der er flot i mange år.


En heldækkende træbeskyttelse giver dit træværk den allerbedste beskyttelse mod vind og vejr. Kan tones i stort set alle farver. 

 

Måske verdens bedste træbeskyttelse
Er du på jagt efter træbeskyttelse der holder i ekstra mange år? Se Caparol’s heldækkende træbeskyttelse Carat, der indeholder en patenteret teknologi, som giver beskyttelsen selvrensende egenskaber, hvilket gør at træværket holder sig ekstra flot i mange år. Denne variant er specielt udviklet til vejrforholdene i Skandinavien og giver dit træværk noget af markedets bedste beskyttelse. Caparol Carat har en ekstrem god dækkeevne og er endda meget let at arbejde med. Den heldækkende træbeskyttelse trænger godt ned i træet, og danner en meget robust overflade, der både er fleksibel og elastisk. Som bruger giver det dig et flot resultat som holder i mange år. Caparol Carat kan tones i alverdens farver, så du kan få nøjagtige farve, du ønsker på dit træværk. Denne beskyttelse er vandfortyndbar, hvorfor efterfølgende rengøring af pensler, hænder og malergrej kan gøres med vand. 

 

 

 

Er du i tvivl om hvordan du skal påføre træbeskyttelsen? Læs vores guide til påføring af træbeskyttelse lige her! 

 

Relaterede artikler

Forarbejde og maling af fodlister, dørkarme eller paneler
Forarbejde og maling af fodlister, dørkarme eller paneler     Mangler du tips til maling af fodlister, paneler eller dørkarme? Så har vi i det følgende indlæg udarbejdet en nem guide til formålet.  Sådan gør du dine fodlister, paneler og karme smukke igen Processen for maling af fodlister, paneler eller dørkarme er næsten den samme som ved større overflader. Dog benytter man en mindre pensel, da det giver det flotteste resultat. Før du går i gang med at male 1. St..
Sådan bruger du udendørs træbeskyttelse
Sådan bruger du udendørs træbeskyttelse Træbeskyttelse giver din træværk de allerbedste vilkår for et langt og holdbart liv. Men hvornår skal træværket behandles og hvilken træbeskyttelse skal du bruge? Læs denne guide, hvor vi beskriver hvordan, hvorfor og med hvilke produkter, du eksempelvis bør behandle dine havemøbler, træterrasse eller dit hegn med træbelsyttelse. Træ er et naturligt materiale, som under de rigtige forhold holder sig fantastisk smukt i mange år. Det er ekstr..
Sådan giver du træbeskyttelse til din terrasse
Sådan giver du træbeskyttelse til din terrasse   Der er forår i luften, og din træterrasse trænger til en ordentlig omgang. Benyt dig af årstidens milde vejr og få gjort noget ved terrassens trætte udtryk ovenpå en hård vinter. Måske er din terrasse af træ fyldt med grønne alger, der både er grimme at se på, men som også kan gøre en træterrasse glat som bare pokker at færdes på. I det nedenstående blogindlæg, vil vi guide dig i, hvordan du bedst mulig..
Sådan giver du træbeskyttelse til dine havemøbler
Sådan giver du træbeskyttelse til dine havemøbler Trænger dine havemøbler til en kærlig hånd? Her får du en udførlig guide til, hvordan du bedst muligt passer på dine havemøbler. Ved at pleje dine havemøbler med træbeskyttelse, kan du bedre beskytte dem fra det ellers usikre danske sommervejr. En af de store fordele ved at bruge træbeskyttelse jævnligt er, at det forlænger dine havemøblers levetid.       Hvorfor skal jeg bruge træbeskyttelse? D..