Hvilken træbeskyttelse skal du vælge?

 

Indholdsfortegnelse: 

  • Oliebaseret eller vandfortyndet træbeskyttelse
  • Transparent, halvdækkende eller heldækkende træbeskyttelse?
  • Måske verdens bedste træbeskyttelse


Står du og skal male udendørs træværk og er du i tvivl om hvilken type af træbeskyttelse du skal bruge?

Læs denne guide, hvor vi gennemgår de forskellige former for træbeskyttelse (transparent, halvdækkende og heldækkende træbeskyttelse) samt deres fordele og egenskaber.

 

 
 

Oliebaseret eller vandfortyndet træbeskyttelse

Inden for træbeskyttelse findes der overordnet to forskellige typer;

  1. Vandfortyndbar/vandig 
  2. Oliebaseret. 

 

Men hvorfor bruge den ene frem for den anden?

Kort fortalt er oliebaseret træbeskyttelse fortyndet med terpentin, og den vandige er fortyndet med vand.

Derfor skal efterfølgende rengøring af oliebaseret træbeskyttelse ske med terpentin, og efterfølgende rengøring af den vandfortyndbare træbeskyttelse ske med vand.

 

For dig har det den betydning, at den oliebaserede træbeskyttelse er mindre følsom over for temperaturer og kan derfor påføres i en længere periode end den vandfortyndbare.

Når du arbejder med oliebaseret træbeskyttelse frigives der terpentindampe. Når vi taler om heldækkende træbeskyttelse sælges der i dag mere vandfortyndbart end oliebaseret.

 

Den vandfortyndbare heldækkende træbeskyttelse indeholder ikke terpentin, og giver derfor et bedre arbejdsmiljø, for dig som bruger det.

Desuden har den vandfortyndbare træbeskyttelse acryl som bindemiddel, hvilket giver en fantastisk lysægthed og holder rigtig godt på farven.

 

Alle vores træbeskyttelses produkter kan tones i forskellige farver. 

 
 
 
 

 

Der går rygter om, at du ikke kan skifte fra oliebaseret til vandfortyndbar eller omvendt. Men er det flere år siden, at du har givet dit træværk beskyttelse, kan du altså sagtens skifte fra det ene til det andet.

Udover oliebaseret eller vandfortyndbar, så deles træbeskyttelse op i tre kategorier, som refererer til beskyttelsens udseende og egenskaber.

Alt efter om du vælger transparent, halvdækkende og heldækkende træbeskyttelse, får du vidt forskellige udtryk på dit træværk. En heldækkende træbeskyttelse giver træet den bedste beskyttelse mod vind og vejr.  

De tre typer har desuden forskellige egenskaber og fordele.

 

 
 

Transparent, halvdækkende eller heldækkende træbeskyttelse?

 

 
 

Transparent træbeskyttelse

Transparent træbeskyttelse B3 504 fra Beck & Jørgensen, gør at træets naturlige åretegninger og struktur vil være synligt, som det også er med andre transparente træbeskyttelser.

Træbeskyttelsen trænger ind i træet, og der dannes en film på træets overflade, som skaber en vandafvisende hinde.


Den transparente træbeskyttelse kan tones i forskellige farver, alt efter hvilket udtryk du ønsker på dit træværk.

Selvom du toner en transparent beskyttelse, vil du altid kunne se åretegninger i gennem.

Den transparente træbeskyttelse er specielt egnet til steder, hvor træet skal beskyttes godt, og hvor du ønsker, at bevare træets naturlige udseende.

 
 
 
 


Halvdækkende træbeskyttelse

Halvdækkende træbeskyttelse B3 505 fra Beck & Jørgensen er en thixotropisk oliebaseret træbeskyttelse, som trænger godt ind og beskytter træet, samtidig med at der dannes en film på træets overflade.

Filmen beskytter mod solens UV-stråler, vind og vejr.


Når du anvender denne variant af træbeskyttelse, vil træets struktur og åretegninger stadig være synlige, dog i mindre grad, end hvis du bruger transparent beskyttelse.


Den halvdækkende variant kan tones i mange farver, og er især god til facader, gavle og hegn, hvor du stadig ønsker at man skal kunne fornemme træets åretegning igennem malingen.

 
 
 
 


Heldækkende træbeskyttelse

Ved at bruge en heldækkende træbeskyttelse B3 506 fra Beck & Jørgensen, får du den mest effektive beskyttelse af dit træværk.

Beskyttelsen kan tones i alverdens farver, og dækker fuldstændig farven på træet og træets åretegninger.


Forestil dig et typisk svensk sommerhus, hvor træværket er malet med en dækkende maling - her er typisk anvendt heldækkende træbeskyttelse.

Strukturen i træet vil stadig være synligt, men træets farve og åretegninger vil være dækket.

Det gør træværket meget modstandsdygtigt overfor solens UV-stråler og andre vejrpåvirkninger.

Holdbarheden på beskyttelsen, set i forhold til de andre varianter, er væsentligt længere, og du skal derfor ikke behandle dit træværk så ofte.

Levetiden på vores træbeskyttelse er op til 10-12 år, alt efter træværkets stand og vejrforhold.

Denne type beskyttelse bruges ofte på huse, skure og træværk, hvor der ønskes en bestemt farve.

Hos Malerlager har vi flere forskellige varianter af heldækkende træbeskyttelse.

Vi har bl.a. også den heldækkende træbeskyttelse B3 755 fra Beck & Jørgensen, der indeholder olie, som trænger godt ned i træet, og acryl som danner en beskyttende film på træets overflade.


Denne variant indeholder en fungicid, som er et svampedræbende middel, som bekæmper svampeinfektioner i træværket.

Beskyttelsen er udviklet med en god farveægthed, hvorfor du får et holdbart resultat, der er flot i mange år.

 
 
 
 


Måske verdens bedste træbeskyttelse

Er du på jagt efter træbeskyttelse der holder i ekstra mange år?

Se Caparol’s heldækkende træbeskyttelse Carat, der indeholder en patenteret teknologi, som giver beskyttelsen selvrensende egenskaber, hvilket gør at træværket holder sig ekstra flot i mange år.

Denne variant er specielt udviklet til vejrforholdene i Skandinavien og giver dit træværk noget af markedets bedste beskyttelse.

Caparol Carat har en ekstrem god dækkeevne og er endda meget let at arbejde med. Den heldækkende træbeskyttelse trænger godt ned i træet, og danner en meget robust overflade, der både er fleksibel og elastisk.

Som bruger giver det dig et flot resultat som holder i mange år. Caparol Carat kan tones i alverdens farver, så du kan få nøjagtige farve, du ønsker på dit træværk.

Denne beskyttelse er vandfortyndbar, hvorfor efterfølgende rengøring af pensler, hænder og malergrej kan gøres med vand.

 

Relaterede artikler

Forarbejde og maling af fodlister, dørkarme eller paneler

 

 

Mangler du tips til forarbejde og maling af fodlister, paneler eller dørkarme? Så har vi i det følgende indlæg udarbejdet en nem guide til formålet, så du nemt og enkelt kan gå i gang med, at give dine fodlister, paneler og karme nyt liv.

Sådan bruger du udendørs træbeskyttelse

 

 

Træbeskyttelse giver dit udendørs træværk et langt og holdbart liv. Men hvornår, hvordan og med hvad skal træværket behandles? I denne guide gennemgår vi hvorfor og med hvilke produkter, du bør behandle dine havemøbler, træterrasse mm. 

Sådan giver du træbeskyttelse til din terrasse

 

Måske er din træterrasse fyldt med grønne alger, der både er grimme at se på, men som også kan gøre en træterrasse glat. I dette blogindlæg, vil vi guide dig i, hvordan du bedst muligt behandler din træterrasse, så den kan blive sommerklar i en fart. 

Sådan giver du dine havemøbler træbeskyttelse

 

Ved at pleje dine havemøbler med træbeskyttelse, kan du bedre beskytte dem fra det ellers usikre danske sommervejr. En af de store fordele ved at bruge træbeskyttelse jævnligt er, at det forlænger dine havemøblers levetid.